Young Woman Scratches Her Hands From Itching. Allergic Dermatitis. Skin Disease Vitiligo. Neuroderma

La salut de la teva pell també depèn de la teva alimentació

La nutrició és un dels factors més influents a l'estat de salut del cabell i de la pell. De fet, hi ha nombroses malalties de la pell que estan estretament relacionades amb l'alimentació i l'estat nutricional.

Una dieta equilibrada, rica en vitamines, minerals, antioxidants i àcids grassos essencials, és fonamental per mantenir-la sana, lluminosa i protegida contra l'envelliment prematur.

L'òrgan més gran del nostre cos és la pell, per sobre de l'intestí. Pesa uns 5 quilos i té una superfície de uns 2 metres quadrats, per tant, no és només una capa externa o una cobertura sense més ni més, sinó tot un òrgan, ple de vida i en contínua regeneració.

Nutrients clau per a una pell radiant

Entre les vitamines essencials per tenir una pell sana, destaca la La vitamina C, present a les fruites cítriques i les verdures com el bròquil, un antioxidant poderós que estimula la producció de col·lagen (la proteïna que aporta fermesa i elasticitat a la pell). La vitamina E, que es troba en aliments com l'alvocat i les ametlles, ens protegeix contra els danys causats pels radicals lliures i els raigs solars; i la La vitamina A, present a les pastanagues i els espinacs, que és essencial per a la renovació cel·lular i prevé la sequedat. D'altra banda, el zinc, abundant en les carns magres i els llegums, contribueix a la cicatrització de ferides i regula la producció de sèu, prevenint l'acne; i els àcids grassos essencials, com el omega-3 i omega-6, presents als peixos grassos i els olis vegetals, que enforteixen la barrera cutània i mantenen la hidratació.

Aliments que nodreixen la teva pell

D'entre tots els aliments que ens poden aportar aquests nutrients, destaquen les fruites i verdures, en la seva àmplia gamma de colors, ja que són una font inesgotable de vitamines, minerals i antioxidants que protegeixen la pell del dany ambiental i de l'estrès oxidatiu. Els peixos grassos, com el salmó i la tonyina, aporten àcids grassos omega-3 que redueixen la inflamació i milloren la hidratació; i els fruits secs i les llavors, a més de ser una font denergia saludable, contenen vitamina E, zinc i àcids grassos essencials. També el oli d'oliva, ric en antioxidants i greixos saludables, és un aliat essencial per mantenir la pell jove i lluminosa.

Aliments que poden fer malbé la teva pell

Al costat contrari trobem els aliments processats, rics en greixos saturats, sucres i sal, que poden inflamar la pell i desencadenar problemes com l'acne i la rosàcia. Mentre que un consum excessiu de sucre pot fer malbé el col·lagen i l'elastina, les proteïnes que mantenen la pell ferma i elàstica; els lactis poden estar relacionats amb brots dacne a causa del seu contingut hormonal, en algunes persones.

No obstant això, cada persona és diferent i pot tenir necessitats específiques quant a la seva alimentació i cura de la pell. Per tant, es recomana consultar un professional de la salut per obtenir recomanacions personalitzades. Al llibre La salut de la teva pell és el que menges: Descobreix el poder de la nutrició per sentir-te jove per dins i per fora, l'especialista en dermofarmàcia i nutrició Paula Martín Clares ens dóna tota la informació sobre les necessitats nutricionals de cada tipus de pell i ens parla dels aliments que contenen nutrients clau per millorar afeccions com l'acne, la psoriasi, la dermatitis atòpica, la cel·lulitis o la caiguda dels cabells.

A més d'una dieta equilibrada, és fonamental mantenir-ne una hidratació adequada bevent suficient aigua al llarg del dia, I protegir la pell del sol amb protector solar i evitar l'exposició perllongada a les hores centrals del dia per prevenir l'envelliment prematur i el càncer de pell. Descansar prou, evitar el tabac i controlar l'estrès també contribueixen a una pell sana i radiant.