La nutrició és un dels factors més influents a l'estat de salut del cabell i de la pell. De fet, hi ha nombroses malalties de la pell que estan estretament relacionades amb l'alimentació i l'estat nutricional.
Una dieta equilibrada, rica en vitamines, minerals, antioxidants i àcids grassos essencials, és fonamental per mantenir-la sana, lluminosa i protegida contra l'envelliment prematur.
L'òrgan més gran del nostre cos és la pell, per sobre de l'intestí. Pesa uns 5 quilos i té una superfície de uns 2 metres quadrats, per tant, no és només una capa externa o una cobertura sense més ni més, sinó tot un òrgan, ple de vida i en contínua regeneració.
Nutrients clau per a una pell radiant
Entre les vitamines essencials per tenir una pell sana, destaca la La vitamina C, present a les fruites cítriques i les verdures com el bròquil, un antioxidant poderós que estimula la producció de col·lagen (la proteïna que aporta fermesa i elasticitat a la pell). La vitamina E, que es troba en aliments com l'alvocat i les ametlles, ens protegeix contra els danys causats pels radicals lliures i els raigs solars; i la La vitamina A, present a les pastanagues i els espinacs, que és essencial per a la renovació cel·lular i prevé la sequedat. D'altra banda, el zinc, abundant en les carns magres i els llegums, contribueix a la cicatrització de ferides i regula la producció de sèu, prevenint l'acne; i els àcids grassos essencials, com el omega-3 i omega-6, presents als peixos grassos i els olis vegetals, que enforteixen la barrera cutània i mantenen la hidratació.
Aliments que nodreixen la teva pell
D'entre tots els aliments que ens poden aportar aquests nutrients, destaquen les fruites i verdures, en la seva àmplia gamma de colors, ja que són una font inesgotable de vitamines, minerals i antioxidants que protegeixen la pell del dany ambiental i de l'estrès oxidatiu. Els peixos grassos, com el salmó i la tonyina, aporten àcids grassos omega-3 que redueixen la inflamació i milloren la hidratació; i els fruits secs i les llavors, a més de ser una font denergia saludable, contenen vitamina E, zinc i àcids grassos essencials. També el oli d'oliva, ric en antioxidants i greixos saludables, és un aliat essencial per mantenir la pell jove i lluminosa.
Aliments que poden fer malbé la teva pell
Al costat contrari trobem els aliments processats, rics en greixos saturats, sucres i sal, que poden inflamar la pell i desencadenar problemes com l'acne i la rosàcia. Mentre que un consum excessiu de sucre pot fer malbé el col·lagen i l'elastina, les proteïnes que mantenen la pell ferma i elàstica; els lactis poden estar relacionats amb brots dacne a causa del seu contingut hormonal, en algunes persones.
No obstant això, cada persona és diferent i pot tenir necessitats específiques quant a la seva alimentació i cura de la pell. Per tant, es recomana consultar un professional de la salut per obtenir recomanacions personalitzades. Al llibre La salut de la teva pell és el que menges: Descobreix el poder de la nutrició per sentir-te jove per dins i per fora, l'especialista en dermofarmàcia i nutrició Paula Martín Clares ens dóna tota la informació sobre les necessitats nutricionals de cada tipus de pell i ens parla dels aliments que contenen nutrients clau per millorar afeccions com l'acne, la psoriasi, la dermatitis atòpica, la cel·lulitis o la caiguda dels cabells.
A més d'una dieta equilibrada, és fonamental mantenir-ne una hidratació adequada bevent suficient aigua al llarg del dia, I protegir la pell del sol amb protector solar i evitar l'exposició perllongada a les hores centrals del dia per prevenir l'envelliment prematur i el càncer de pell. Descansar prou, evitar el tabac i controlar l'estrès també contribueixen a una pell sana i radiant.